2022 WDSF Breaking Svetovno prvenstvo v Seoulu, Koreja

Breaking je plesna disciplina, ki se bo prvič pojavila na Olimpijskih igrah, v Parizu 2024. Zaradi tega je prišlo do novih tekmovanj, katerih se udeležujejo naboljši break plesalci in plesalke s celotnega sveta. Eno takih je bilo 2022 WDSF Svetovno prvenstvo v Seoulu, Koreja, ki je že tretje po vrsti (prvo je potekalo v Nanjing-u, Kitajska 2019, drugo v Parizu, Francija 2021). Tekmovanje je potekalo med 21. in 22. 10. 2022 v SK Handball Gymnasium v Olimpijskem parku s skoraj 350 tekmovalci iz 57 držav. Da je potekalo tako, kot mora, je sodilo 11 sodnikov, za glasbo sta skrbela 2 DJ-a in vodila dogodek 2 MC-ja.

Prvi del tekmovanja je potekal v petek, 21. 10. 2022, s predizborom v top 128 v moški (bboys) konkurenci in v top 64 ženski (bgirls) konkurenci. Sledili so battle-i 1vs1 v moški konkurenci do top 64 in nato obe kategoriji do top 32. Glavni del tekmovanja je potekal v soboto 22. 10. 2022, na katerem je zmagal bboy Phill Wizard (Kanada), drugo mesto je dosegel bboy Shigekix (Japonska) in tretje mesto je dosegel bboy Victor (ZDA). V ženski kategoriji je zmagala bgirl Ami (Japonska), sledila je bgirl 671 (Kitajska) in tretje mesto je zasedla bgirl Ayumi (Japonska).

Prvenstva so se udeležili tudi slovenski plesalci Tilen Grašič iz ljubljanskega društva Bast, Filip Kovačič iz kluba Zeko iz Murske Sobote, Indi Muzič iz ljubljanskega društva Artifeks in Nives Žlof Androjna prav tako iz Basta. Spremljala sta ju vodja reprezentance Uroš Skulj iz društva Bast in trener Dejan Zečević iz kluba Zeko. V Seoul so prišli nekaj dni prej, da so se lahko pripravili na tekmovanje, saj je časovne razlike med Slovenijo in Korejo kar 8 ur.


Najboljši rezultat med slovenskimi plesalci je dosegel Tilen Grašič, ki je v predizboru zasedel 104. mesto in se uvrstil v top 128. V bojih je na žalost za las izgubil proti Sheng wen Hsiao (TPE) s tremi glasovi proti dvema. Z zaključkom boja je njegov končni rank 79. mesto. Filip je v predizboru dosegel 127. mesto, Indi 82. mesto in Nives 93. mesto.

Doživljanja udeležencev:

INDI

»Tekmovanje v Seulu je bila nepozabna izkušnja. Hvaležna sem, da sem imela možnost se udeležiti tekmovanja na tako visokem nivoju z vrhunskimi plesalci. Raziskovanje Seula je bilo nepozabno, njihova kultura in način življenja sta mi bili zelo zanimivi. S potovanja sem se vrnnila polna motivacije. Veselim se novih izzivov, ki me čakajo na moji plesni poti.«


NIVES

»Udeležba na svetovnem prvenstvu v Seulu je bila zame dragocena izkušnja, saj sem si lahko delila oder z legendami break sveta in videla, kje je moje plesno znanje v primerjavi z njihovim, kaj vse se še da doseči in na čem vsem moram še delati. Dobila sem veliko navdiha in motivacije za nadaljnje treninge.«


FILIP

»Doživetje na Breaking svetovnem prvenstvu v Južni Koreji je bilo nepozabno. V dvorani se je čutilo pravo tekmovalno vzdušje in tudi neko spoštovanje med tekmovalci. Celotna tekma je bila zelo profesionalno izpeljana in organizirana. Zdi se mi zelo pomembno, da se udeležujemo takih tekmovanj, da si s tem ustvarimo neko ime na break sceni. Vesel sem, da smo se lahko ob taki konkurenci na svetovnem prvenstvu pokazali in tudi dokazali.«

TILEN

"Seoul kot ena od prestolnic breakinga je bil pravi pridih k tekmovanju in zame velika inspiracija. Tekmovanje mi je bilo letos bolj pri srcu kot lani, saj je bila možna uvrstitev v battle za 128 plesalcev. To omogoča tudi tistim, ki še nismo v končnici najboljših na svetu, borbo in predvsem nabiranje izkušenj. Uvrstitev na 79. mesto med več kot 200 plesalci svetovnega nivoja mi daje potrditev, da sem na pravi poti."

DEJAN

"Vtisi s tekmovanja so odlični. Najprej sta me fascinirali modernost mesta in čistoča, nato organiziranost tekmovanja. Prevozi, hotel, organizacija tekme je bila na zelo visokem nivoju. V vsakem trenutku si vedel, kdo je na vrsti, kdaj boš na vrsti, vse je potekalo gladko. Konkurenca je bila res velika, največja do sedaj, kjer sem bil. Preko 210 posameznikov iz 55 držav, noro.

Za Filipa je bilo to prvo svetovno prvenstvo WDSF. Dobro se je spopadel s pritiskom velike tekme, Kar se tiče nastopa sem zadovoljen, kak element ni šel ravno tako, kot bi moral, ampak je odlično izpeljal vse do konca. Pristal je nekje na polovici in za malenkost zgrešil izločilne boje, tako da za prvič smo lahko več kot zadovoljni.

Veseli me dejstvo, da Slovenci napredujemo po lestvici ... Tilen je prišel eno kolo naprej, Filip je bil zelo blizu, dekleti sta naredili velik tehnični napredek ... To je za Slovence že 4 tekma na tem nivoju in počasi lezemo naprej, zavedamo se, da je to proces in potovanje na dolge proge in se veselimo prihodnjih tekem na tem nivoju.

Upam tudi, da bodo počasi nekako stabilizirali sistem tekmovanja, saj je vsakič malo drugače, ampak vsak začetek je tak.

Hvala Plesni zvezi Slovenije, Vesni Huber in vodji reprezentance Urošu Skulju, da so lepo poskrbeli za logistiko in dodatne stvari, ki so nam olajšale bivanje v Koreji."

UROŠ

"Svetovno prvenstvo v Seoulu je bilo nekaj posebnega. Bil sem na Kitajskem ter v Franciji, kjer sta potekali prejšnji tekmovanji in opažam, da se trudijo postaviti kvalitetno tekmovalno okolje. Prvenstvo je potekalo brez večjih zapletov, vedno smo vedeli kam oz. na koga se obrniti, povsod so bile oznake in opozorila, da ne bi karkoli zgrešili ali zamudili. Dogodek je imel kar nekaj ogrevalnih površin, nekatere umaknjene od dogajanja, druge direktno za odrom. Poskrbeli so za hrano in pijačo tekmovalcev, da so se resnično lahko posvetili tekmovanju.

Na prvenstvu sem bil v vlogi vodje reprezentance kot tudi trener Tilna in Nives. Z velikim veseljem opazujem, kako ti mladostniki napredujejo in bijejo boje na velikih odrih. Kljub temu, da so zelo mladi glede na ostale nasprotnike, ne pustijo, da bi se to pokazalo.

Tilen je naredil zelo lep preskok, saj je prišel v battle, kjer je lahko pokazal svojo bojno noto. Žal mu je zmanjkal glas enega sodnika, da bi prišel naprej. Tudi Filip je za njegov prvi obisk tovrstnega tekmovanja pokazal izredno zbranost, formo in pripravljenost.

Pri dekletih sem opazil, da je boj malo drugačen od fantov, vendar ga prav tako bijeta z energijo, željo in osredotočenostjo.

Fanta in dekleti so dosegli lepe rezultate in se že veselim naslednjih tekmovanj. Ponosen sem na to, kar so dosegli in si želim, da bi še naprej tako napredovali."