S svetovnega prvenstva presežkov s 27 odličji

Gradec, Avstrija – 26. do 30. 10. 2022 – Svetovno prvenstvo v hip hopu, poppingu, breakingu in hip hop battlih 2022

Rekordno velika slovenska reprezentanca, ki je štela kar 722 plesalcev, se je v tednu 26. do 30. 10. v avstrijskem Gradcu merila za nazive svetovnih prvakov v hip hopu, poppingu in breakingu.

V vlogi vodje ekipe so se izmenjale Ana Vodišek, Darja Šuster, Suzana Mlakar in Barbee Šuštaršič, saj je bilo na SP 4200 plesalcev iz 28 držav, tekmovanje pa je potekalo tudi na po 4 plesiščih naenkrat. Imeli smo tudi dve slovenski sodnici Azro Pucko in Mimi Marčac Mirčeta.

Slovenski plesalci so se ponovno izkazali in domov prinesli kar 27 odličij – 8 zlatih, 11 srebrnih in 8 bronastih.

Naslov svetovnih prvakov med članskimi hip hop formacijami so osvojili Matangi (PK Bolero, LJ),

svetovna podprvaka med članskimi dvojicami sta Lana Vrtačnik in Matic Marolt (PK Bolero, LJ),

med solistkami sta bili na stopničkah kar dve Slovenki Lia Lačen (ŠK Pro DC, NG) z osvojenim srebrom

in Evelin Bajc (PK ADC, Ajdovščina) z bronom,

na drugo stopničko pa se je povzpela tudi mala skupina Sticky (PD J dance studio, LJ).

Lia Lačen je bila bronasta še med popping solisti, veselila pa se je tudi 3. mesta skupaj z Aljo Sedonjo (ŠK Pro DC, NG ) med popping dvojicami. Uspešni so bili tudi bboysi in bgirls. Med solisti je najvišjo uvrstitev dosegel Bor Rehak Friš (PK Zapleši z Urško, Ljutomer) z osvojitvijo naslova svetovnega podprvaka, medtem ko je med solistkami zmagala Nives Žlof Androjna (ŠKD Bast, LJ), na tretje mesto pa je pribreakala Indi Mužič (PŠD Artifeks, LJ). Break crews so si pridvobojevali 2. – Labodje jezero (ŠK Pro DC, NG) oz. 3. mesto Bastarts crew (ŠKD Bast, LJ).

Uspešni so bili tudi mladinci in otroci z 2. mestom mlajše mladinske hip hop dvojice Lare Letnikoske in Line Dolinar (PK Impulz, LJ), 3. mestom starejše mladinske hiphop dvojice Lare Mastank in Nastie Brance (PD TBA, Šentjur), 2. mestom hip hop solista mlajšega mladinca Iana Hotka (PK Vibe, MB), 1. mestom hip hop solistke deklice Karin Sušec (PD TBA, Šentjur) in 2. mestom Kaje Škrjanc (PK Impulz, LJ), 3. mestom hip hop otroške male skupine Mood (PD TBA, Šentjur), 2. mestom otroške hip hop formacije Red Storm (PK ADC, Ajdovščina),

naslovom mladinskih svetovnih prvakov Iana Hotka in Vanesse Praunseis (PK Vibe, MB) med popping mlajše mladinskimi dvojicami ter 2. mestom Iana Hotka kot solista v poppingu.

Svoj doprinos k slovenskemu uspehu so dodali še breakerji mlajši mladinec Jon Ličen (ŠKDPS Tina, LJ) s 3. mestom, starejša mladinca Leon Marcel Kodra (PK BiT, KR) s 1. in Gašper Dimnik (prav tako PK BiT, KR) z 2. mestom, mlajša mladinka Keira Harley (ŠKDPS Tina, LJ) in starejša mladinka Leila Zemljič Novak (ŠKDPS Tina, LJ) z zmago ter z naslovom mladinskih svetovnih prvakov tudi mladinski break crew Peaky breakers (PK BiT, KR).

Izpostavili smo le dobitnike medalj, čestitamo pa prav vsem članom reprezentance za vse nastope in tudi ostale izvrstne uvrstitve na prvenstvu vseh prvenstev.