Slovenci na EP v Skopju do 22 odličij

Skopje, Severna Makedonija – 8. do 11. 9. 2022 – Evropsko prvenstvo v jazzu, baletu in modernu

Čeprav se je september komaj začel, se je številčna, kar več kot 400-članska reprezentanca pod vodstvom Žive Laterner, Suzane Mlakar in Matevža Česna podala na pot proti Skopju, na EP v jazzu in modernu.

Tekmovanje, na katerem je sodelovalo nekaj manj kot 2000 plesalcev iz 22 držav, je bilo v zadnjem hipu (dan pred začetkom) prestavljeno v nadomestno – športno – dvorano (prvotno bi namreč EP moralo biti v operni hiši) in se je odvijalo v dveh oz. zadnji dan celo treh dvoranah hkrati. Za marsikaterega plesalca je to pomenilo celo prekrivanje v tekmovalnem urniku in potrebnih je bilo veliko usklajevanja in dobre volje, da so plesalci na koncu zbrali kar 22 odličij.

V članski konkurenci sta si kar dva naslova evropskih prvakov priplesala Petra Ravbar in Tian Ćehić (PK Bolero, Ljubljana), ki sta slavila tako med modern kot jazz dvojicami. Z zlatom pa sta se okitila tudi kot člana male jazz skupine Satisfied (PK Bolero, Ljubljana). Modern se je tudi sicer izkazal kot paradna disciplina Slovencev na tem EP, saj smo dobili zmagovalce med solistkami – Brigita Krašovec, solisti Jakob Kavšek, dvojicami – že prej omenjena Petra in Tian in formacijami The Line (vsi zmagovalci prihajajo iz PK Bolero, Ljubljana). Do naslova evropskih podprvakov sta priplesala še Maja Železnikar in Alex Istenič (PK Bolero, Ljubljana) med dvojicami, brona pa se je razveselila formacija Infinity (Društvo Kazina, Ljubljana).

Mladinska reprezentanca je več odličij, skupaj 3 – vsa srebrnega leska – zbrala v jazzu: Eva Gantar in Ana Lina Telič (Društvo Kazina, Ljubljana) med mlajšemladinskimi dvojicami, mala skupina Mata Hari (PD TBA, Šentjur) in solistka mlajša mladinka Iva Senica (PK Bolero, Ljubljana), a je uspeh dopolnila tudi z odličji v modernu, in sicer z bronom formacija Unbuttoned (PK Bolero, Ljubljana) in zlatom solistka mlajša mladinka Ana Lina Telič (Društvo Kazina, Ljubljana).

Vsekakor pa je treba omeniti tudi doprinos uspeha otroške kategorije. Prvega mesta so se razveselili modern dvojica Naja Domazet in Stella Tozon (Društvo Kazina, Ljubljana) in modern mala skupina Heaven (Društvo Kazina, Ljubljana). Na drugo stopničko so se povzpeli modern solist Timotej Metelko Sočan (Društvo Kazina, Ljubljana), modern solistka Bina Podjed (PK Bolero, Ljubljana), modern mala skupina 500 miles (PD TBA, Šentjur) in modern formacija Stolen (Društvo Kazina, Ljubljana) ter jazz solistka Stella Tozon (Društvo Kazina, Ljubljana). Z bronom okoli vratu pa so se domov vrnile jazz dvojica Kristina Genorio in Maka Miškovič (PŠUK Mimi, Ljubljana) in modern solistka Maksim Mali (Društvo Kazina, Ljubljana).

Uvrstitve ostalih slovenskih plesalcev si lahko pogledate v zavihku Rezultati mednarodnih tekmovanj.