Slovenci ostali na hiphoparskem prestolu

Kopenhagen (Danska), 17. do 21. 10. 2017Svetovno prvenstvo v hip hopu, electric boogieju in break danceu

Prejšnji teden je v danski prestolnici gostovalo 342 tekmovalcev, članov slovenske HH, EB in BD reprezentance. S plesalci še 28 svetovnih držav so se merili za naslove svetovnih prvakov za leto 2017. V Slovenijo se vračajo s 16 osvojenimi medaljami.

V kraljevi disciplini članskih hip hop formacij je Slovencem uspela ubranitev lanskoletne titule, naslov prvakov si je namreč po nekajletni odsotnosti s tekmovanj priplesala formacija Intention (PŠD Artifeks, LJ Šmartno).

V velikem finalu pa sta bili tudi formaciji Presha (PK ADC, Ajdovščina) s končnim 5. mestom in na 6. mestu Savage (PK Bolero LJ).

Zelo uspešne so bile tudi mladinske male skupine, kjer je skupina Fierce (ŠKDK plesni val CE) ubranila lanskoletni naslov,

na 3. mesto se je uvrstila skupina Extra mini (PK Bolero LJ) in tik pod stopničke, na 4. mesto še skupina Nameless (ŠKDPS Špela).

Odlično so se izkazali tudi solisti in solistke. Med deklicami si je 3. mesto priplesala Rika Dolžan (ŠKDPS Špela), naslov mladinske svetovne prvakinje je osvojila Lia Lačen (PK Bolero LJ),

svetovni mladinski podprvak je postal Urban Marolt (PŠD Atrifeks, LJ Šmartno).

Tekmovale so tudi dvojice in tudi tu so Slovenci posegli po medaljah. Svetovna mladinska podprvaka sta Ana Zajc in Urban Marolt (PŠD Artifeks, LJ Šmartno),

lanskoletni uspeh pa sta ponovili in ubranili naziv svetovnih podprvakinj Maša Štucin in Laura Višnar (ŠKDPS Špela).

Več kot odlično so slovenske barve zastopali tudi plesalci break dancea. Med mladinskimi solisti sta se na stopničke povzpela Tilen Grašič (ŠKD Bast, LJ) – mladinski prvak in Elias Ljubec (PK Zeko, MS) – mladinski podprvak. Do zmage je pribojevala tudi mladinska skupina Go-breakers jr. (ŠKPK V. I. P., NG),

medtem ko so pri članih Slovenci zasedli vse tri stopničke. Prvaki so postali Unity crew (PK Zeko, MS), 2. mesto so osvojili Breakingz (PK Tržič), 3. mesto pa Bastards crew (ŠKD Bast, LJ).

Prvič je na Danskem potekalo tudi ločeno tekmovanje za solo dekleta in solo fante v break danceu. Na tekmi svetovnega pokala si je tako Petra Rajh (PK Zeko, MS) pribojevala 2. mesto, med mladinskimi solisti Tilen Grašič (ŠKD Bast, LJ) 1. mesto

in med solisti člani Tim Babnik (ŠKPK V. I. P., NG) prav tako 1. mesto.

Plesalci hip hopa so se za konec pomerili tudi v battlih in naši najuspešnejši sta bili Lia Lačen (PK Bolero LJ) z 2. mestom med solistkami mladinkami in Urša Skubic (PŠD Artifeks, LJ Šmartno) med solistkami članicami prav tako z 2. mestom.

Poudariti moramo, da smo nanizali le medaljiste, vse ostale prav tako vrhunske uvrstitve naših reprezentantov pa si poglejte v rubriki Rezultati.

Vsem tekmovalcem in njihovim trenerjem/koreografom iskreno čestitamo.

(Fotografije so iz osebnih arhivov tekmovalcev oz. klubov.)