Slovenski plesalci na Mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu 2018?

Essen (Nemčija), 22. 10. 2017

Leta 2018 bodo v Buenos Airesu na MOI (Youth Olympic Games) prvič tekmovali tudi plesalci, in sicer se bodo za olimpijska odličja merili plesalci in plesalke v break danceu.

Ker gre za zgodovinski dogodek in novo disciplino na MOI, je nekoliko poseben tudi način kvalifikacij za udeležbo na igrah. Plesalci so morali do določenega roka poslati svoj predstavitveni plesni video, na podlagi katerega so bili potem uvrščeni v prvi izbirni krog. O tej uvrstitvi je odločala strokovna komisija WDSF. Zelo nas veseli, da so bili med izbranci tudi slovenski breakerji, in sicer člani slovenske break dance reprezentance in kategorizirani športniki pri OKS: David COPOT, Filip KOVAČIČ, Elias LJUBEC, Tilen GRAŠIČ in Bor REHAK FRIŠ.

Plesna zveza Slovenije je kot koordinatorja tega projekta določila člana IO sekcije MTP Dejana Zečevića, ki je sicer tudi trener treh članov odprave.

Fantje so se prejšnji vikend, v nedeljo 22. 10. 2017, v Essnu (Nemčija) udeležili izločilnih bojev 2. kroga kvalifikacij, v okviru evro-afriške skupine. Izbiralo se je 20 kandidatov te skupine za 3. krog kvalifikacij, ki bodo v Tokiu maja 2018.

V Essnu se je po predstavitvenem krogu v izločilne boje med top 32 plesalcev uvrstil le David Copot. Da bi napredoval med 20 kandidatov za Tokio, bi moral zmagati 3 plesne dvoboje (battle) po 2 izhoda, a se mu to žal ni izšlo,

kar pomeni, da se je slovenska olimpijska pot v Nemčiji končala. A kot je po tekmovanju izjavil koordinator Dejan: »[…] Zelo smo veseli in ponosni na vse naše fante, saj so dobro predstavljali Slovenijo. Med približno 4000 breakdancerji v konkurenci se nam je uspelo prebiti med 100, kar je za nas odlična izkušnja in dobra popotnica za v naprej. Čakamo sicer še uradne rezultate, a delamo naprej, zavedajoč se, da smo na pravi poti.«

Naj še povemo, da se bo na MOI predstavilo najboljših 6 fantov in najboljših 6 deklet z vsega sveta.

Vsem slovenskim predstavnikom iskreno čestitamo in jim želimo uspešno nadaljnjo športno pot.

(Fotografije so iz osebnih arhivov tekmovalcev oz. klubov.)