Amir Alibabič - svetovni podprvak v prostem slogu PARA PLES

Andrej Novotny se je v petek, 20.oktobra odpravil s tekmovalci na svetovno prvenstvo v para plesih (prej ples na vozičkih). V belgijskem mestu Malle so namreč gostili najboljše plesalce na vozičkih širom sveta. Nastja Fijolič je tekmovala v disciplini solo ženske 1 in solo ženske prosti slog 1, Amir Alibabič je tekmoval v disciplini solo moški 1 in solo moški prosti slog 1).

Slovar:

- single women ali men: plesalci plešejo sami brez partnerja 5 plesov (počasni valček, tango, samba, rumba in jive).

- single women ali men freestyle: plesalci plešejo sami brez partnerja. Koreografija je prosta narejena na lastno glasbo.

Pričakovanja trenerja Andreja pred pričetkom tekme so bile uvrstitve v vseh kategorijah. Dejal je: "Če se poklopijo klasifikacije, zvezde, planeti, sodniki in še kaj, tudi medalja ni misija nemogoče. Za Nastijo je to drugo veliko prvenstvo (lani se je udeležila evropskega prvenstva v Košicah na Slovaškem), za Amirja pa je to prvo veliko prvenstvo. Oba sta še mlada in seveda še nabirata izkušnje. Nastija je sicer preko zasebnih donatorjev tik pred prvenstvom prišla do novega konkurenčnejšega plesnega vozička."

Po prvem tekmovalnem dnevu sobota, 21.10.2017 so bili rezultati za Nastijo in Amirja v disciplini solo ženske/solo moški enako uspešni. Priplesala sta finale in oba priplesala na 7.mesto.V slovenskem taboru so se nadejali mesto ali dve boljši rezultat, a vseeno se s ponosom vračajo v domovino.

Drugi tekmovalni dan, nedelja 22.10.2017 pa je bil nadvse uspešen, saj si je Amir Alibabič v prostem slogu priplesal naslov svetovnega podprvaka in Sloveniji priplesal srebrno medaljo. Nastija Fijolič si je v ženskem prostem slogu priplesala finale in končno 5. mesto.

Rezultati pomenijo zgodovinski uspeh za slovenski ples na vozičku. To so namreč prve finalne uvrstitve za plesalce na evropskih ali svetovnih prvenstvih in seveda PRVA MEDALJA za Slovenijo odkar Mednarodni Paraolimpijski Komite (IPC) organizira svetovna in celinska prvenstva v Plesih na vozičku, od letos imenovana Para ples.

Vseh slovenski para ekipi iskreno čestitamo in se veselimo uspeha plesalcev.