OLIMPIJSKI FESTIVAL S ŠPORTNIMI ASI: UŽIVAJ V IGRI!

Športni navdušenci uživali v igri na Olimpijskem festivalu s športnimi ASi!



V soboto, 17. oktober, 2015 je od 9. do 18. ure na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal Olimpijski festival s športnimi ASi, ki je privabil približno 5.000 ljudi, več kot 1.000 pa jih je tudi sodelovalo v športnih izzivih, v katerih so se pomerili z najboljšimi slovenskimi športniki. Olimpijski festival s športnimi ASi, v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez in v sodelovanju z nacionalnimi panožnimi športnimi zvezami, je na enem mestu predstavil 27 različnih športov in še več vrhunskih športnikov, zmagovalcev največjih mednarodnih tekmovanj. Vsem športnikom ste se pridružila dvakratni olimpionik, Miroslav Cerar, in dobitnica srebrne olimpijske kolajne na OI v Atlanti 1996, Brigita Bukovec, ki sta otroke spremljala pri olimpijskem protokolu, s katerim se je Olimpijski festival s športnimi ASi tudi uradno začel.


Dogodek sta slavnostno odprla predsednik OKS-ZŠZ, Bogdan Gabrovec, in župan mesta Ljubljane, Zoran Janković.



Predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec: ''Danes smo priča premierni izvedbi Olimpijskega festivala s športnimi ASi. Ideja, kako mlade navdušiti za športno dejavnost, jim predstaviti vse lepote športa, poskusiti razložiti, da je šport zdrav in dokazati njegov vpliv na kvaliteto življenja, je plemenita in dobronamerna. Prav vam želimo ponuditi priložnost, da pobliže spoznate čim več različnih športov in se v njih preizkusite z najboljšimi slovenskimi športniki, ob tem pa se za šport tudi navdušite in ga vključite v vaš vsakdan kot del vašega prostega časa.''


Kot se za olimpijske dogodke spodobi se je tudi Olimpijski festival s športnimi ASi pričel z olimpijsko himno in prižigom olimpijskega ognja. Nato so se začeli odvijati različni športni izzivi, v katerih so se lahko udeleženci pomerili z izbranimi vrhunskimi športniki kot so Peter Kauzer in Benjamin Savšek (kajak na divjih vodah), Jože Žabjek, Zarja Černilogar in Tanja Žakelj (gorsko kolesarstvo), Žan Rudolf, Luka Janežič in Maruša Mišmaš (atletika), Živa Dvoršak (strelstvo). S strani Plesne zveze Slovenije sta športno plesni izziv udeležencem predstavila Jan Ravnik in Staša Tušar.



Športni duh slovenske mladine še kako živ!

Ker je bil Olimpijski festival s športnimi ASi v prvi vrsti namenjen otrokom in mladim, je bilo nadvse razveseljivo, da je privabil številne predstavnike mlade generacije, ki so uživali tako v športnih izzivih kot v spremljevalnem programu festivala. Na festivalu se je predstavila RTV Slovenija s svojimi programi za otroke in ostale športne navdušence. Firbcologe otrokom ni potrebno posebej predstavljati, saj so nadvse priljubljeni, kdorkoli je želel, pa se je lahko preizkusil tudi kot športni komentator v sodelovanju z ekipo Infodroma z RTV Slovenija.


Za plesno popestritev so poskrbeli plesalke in plesalci plesnih klubov Bolero in Urška, street mala formacija plesnega kluba Guapa in plesna točka na invalidskih vozičkih plesnega kluba Zebra, čisto posebno urbano predstavo pa so priredili Urban roof.

Na svoj račun so prav tako prišli najmlajši, ki se morda še niso mogli udeležiti športnih izzivov, a so zato toliko bolj uživali ob nastopih SKB Papija s čarodejem in Ribičem Pepetom in ob poplesovanju na glasbene hite skupine Čuki.

Udeleženci Olimpijskega festivala s športnimi ASi so lahko v športnih igrah uživali cel dan, saj je bilo poskrbljeno tudi za lačne želodčke, ki so se z veseljem polnili s slastnim šmornom, vsi udeleženci športnih izzivov pa so, poleg posebne knjižice Olimpijskega komiteja Slovenije, v katero so vpisani in z nalepko »opravil kot AS« označeni vsi opravljeni izzivi, prejeli tudi medalje »Ti si naš AS«.

Otroci so se na festivalu posvetovali z zdravnico, specialistko medicine športa, ki jim je predstavila kako aktivno poskrbeti za zdravje. Na svoj račun pa so prišli tudi starši in si izmerili raven sladkorja v krvi, holesterol in krvni tlak. Za varnost vseh udeležencev na Olimpijskem festivalu s športnimi ASi je poskrbel glavni partner festivala in že dve desetletji uradna zavarovalnica slovenskih olimpijcev, Zavarovalna družba Adriatic Slovenica, ki je za vse udeležence festivala omogočila 24-urno brezplačno nezgodno zavarovanje na dogodku. Do nezgod na Olimpijskem festivalu s športnimi ASi ni prišlo, bilo pa je občutiti obilico veselja in navdušenja nad športnimi aktivnostmi, ter veselja otrok ob poslikavah obrazov in drugih zabavnih trenutkih, ki so skupaj ustvarili pisan in čudovit športni mozaik.

Fotogalerija je na voljo na spletni strani OKS na naslednji povezavi: http://www.olympic.si/sport-za-vse/olimpijski-festival-s-sportnimi-asi/predstavitev/ .